Na pewno zaskoczy Waszych gości a i Wam umili i tak przyjemną czynność jaką jest JEDZENIE ;-)
Macie ochotę na francuski warkocz z kurczakiem??? To zapraszam
Dlaczego francuski??? Ponieważ wszystko zamykamy w warkocz z ciasta francuskiego.
Ale po kolei.
Na początku tniemy około pół cebuli i szklimy na łyżeczce oliwy.
Ja użyłam cebuli czosnkowej.
Do tego dorzucamy około 5-6 pokrojonych w plastry pieczarek.
Wszystko dusimy i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka. Potrzebujemy dwie piersi pokrojone na płaty. Marynujemy je w papryce, soli, pieprzu i przyprawie do drobiu lub kurczaka.
Pieczarki z cebulą stygną, pierś się marynuje a my w tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie.
Tniemy je na 4 części, a następnie nacinamy paseczki po obu stronach jak na poniższym zdjęciu.
Następnie na środek nie pocięty nakładamy kawałek piersi a na to pieczarki i na wierzch znowu pierś i pieczarki
Następnie pleciemy warkocz, a raczej naprzemiennie nakładamy na siebie pocięte paski.
Zaplatamy dokładnie spód aby nie wyciekał nam sok i ciasto za mocno się nie rozkleiło.
Tak przygotowane warkocze ze smaczną niespodzianką (z jednego ciasta francuskiego wyjdzie 4) wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach.
Można wierzch ciasta posmarować jajkiem.
Podoba się Wam pomysł na taki szybki obiad???
Ja podaję do tego warkocza surówkę z sałaty pomidorów i ogórków.
Smacznego!!!
Aż ślinka leci na widok tak apetycznego dania. Na pewno jak na feriach będę miała sporo czasu to sobie uskutecznię taką ucztę
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmm rany musze to zrobic
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi smaka zrobiłaś :*
OdpowiedzUsuńNie obraź się jak zmałpuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za paczuszkę :) już do mnie dotarła :D jestem z niej bardzo zadowolona :) na pewno pojawi sie u mnie na blogu kilka recenzji :D nie zapomnę z nich wspomnieć o Tobie :)
OdpowiedzUsuńbuziaki!
super, że tak szybko dotarła
OdpowiedzUsuńale pysznie to wygląda !!!!
OdpowiedzUsuńU mnie gości dość często, dodaję tam jeszcze konserwową paprykę :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kusząco wygląda :D
OdpowiedzUsuńJa robię identyczne tylko z innym farszem:) Jedno z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuńGenialne! :) Sposób na warkocz z pewnością wykorzystam, bo jest świetny :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda bardzo apetycznie, myślę, że spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńoj dawno nie robiłam; może jutro na obiad
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam tak kurczaka, ale widziałam już takie pomysły i chyba musze się skusić :) Obserwuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń