wtorek, 22 stycznia 2013

Szybki obiad - Pierś kurczaka w warkoczu francuskim

Dziś chcę Wam zaproponować szybki obiad ale zarazem bardzo sycący i wykwintny.
Na pewno zaskoczy Waszych gości a i Wam umili i tak przyjemną czynność jaką jest JEDZENIE ;-)

Macie ochotę na francuski warkocz z kurczakiem??? To zapraszam


Dlaczego francuski??? Ponieważ wszystko zamykamy w warkocz z ciasta francuskiego.
Ale po kolei.
Na początku tniemy około pół cebuli i szklimy na łyżeczce oliwy.


Ja użyłam cebuli czosnkowej.
Do tego dorzucamy około 5-6 pokrojonych w plastry pieczarek.


Wszystko dusimy i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka. Potrzebujemy dwie piersi pokrojone na płaty. Marynujemy je w papryce, soli, pieprzu i przyprawie do drobiu lub kurczaka.



Pieczarki z cebulą stygną, pierś się marynuje a my w tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie.
Tniemy je na 4 części, a następnie nacinamy paseczki po obu stronach jak na poniższym zdjęciu.


Następnie na środek nie pocięty nakładamy kawałek piersi a na to pieczarki i na wierzch znowu pierś i pieczarki


Następnie pleciemy warkocz, a raczej naprzemiennie nakładamy na siebie pocięte paski.


Zaplatamy dokładnie spód aby nie wyciekał nam sok i ciasto za mocno się nie rozkleiło.


Tak przygotowane warkocze ze smaczną niespodzianką (z jednego ciasta francuskiego wyjdzie 4) wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach.
Można wierzch ciasta posmarować jajkiem.

Podoba się Wam pomysł na taki szybki obiad???

Ja podaję do tego warkocza surówkę z sałaty pomidorów i ogórków.



Smacznego!!!




14 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci na widok tak apetycznego dania. Na pewno jak na feriach będę miała sporo czasu to sobie uskutecznię taką ucztę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za paczuszkę :) już do mnie dotarła :D jestem z niej bardzo zadowolona :) na pewno pojawi sie u mnie na blogu kilka recenzji :D nie zapomnę z nich wspomnieć o Tobie :)
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie gości dość często, dodaję tam jeszcze konserwową paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie kusząco wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię identyczne tylko z innym farszem:) Jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne! :) Sposób na warkocz z pewnością wykorzystam, bo jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm wygląda bardzo apetycznie, myślę, że spróbuję tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj dawno nie robiłam; może jutro na obiad

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy jeszcze nie robiłam tak kurczaka, ale widziałam już takie pomysły i chyba musze się skusić :) Obserwuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń