niedziela, 17 listopada 2013

Kamis cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu - DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI

Będąc na zakupach spotkałam się pierwszy raz z takim cukrem od Kamis. Od razu wrzuciłam do koszyka a w domu poszukałam przepisu na ciasteczka - nie było to trudne bo przepis sam się pojawił jak na zawołanie TU.






Nie będę tu podawała przepisu bo bez sensu jest go dublować. Ja wykonałam wszytko wg wskazówek i wyszło pysznie. Jedynie nie smarowałam mlekiem i nie posypywałam cukrem tylko własnie cukrem z KAMIS


Cukier zamknięty jest w tradycyjne dla firmy opakowanie. Jest go stosunkowo mało 20g starczy na jeden raz a w przypadku mojej rodzinki potrzeba raczej 2 opakowań. Cena około 2,5zł.


Cukier ma ciekawy smak zapewne przez kardamon. Nie jest to kryształ tylko puder z doskonale wyczuwalną wanilią.
Kolor ma taki przybrudzonej bieli.


Jednak jak na cukier puder z odrobiną wanilii to cena spora. Jako dodatek jest OK ale jak bym chciała zwykły cukier nim zastąpić to już średnio to wychodzi.

Ja na pewno będę go używała jako dodatek do niektórych ciasteczek bo ma to "coś" co wyróżnia go wśród innych cukrów waniliowych.

Ciasteczka wyszły pyszne a przyprószone cukrem nabierają świątecznego klimatu ...




Smacznego !!!

22 komentarze:

  1. mniam..wyglądają przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zrobiłaś mi smaku ! Jej zjadłabym jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze te bułeczki-ślimaczki chodzą za mną od jakiegoś tygodnia...chyba jutro zabiorę się za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je od razu zrobić- są pyszne

      Usuń
  4. Smakowicie prezentują się te Twoje ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam je! Moja mama zrobiła je raz jak miałam 5 lat i do tej pory pamiętam ich pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ mam ochotę na taką bułeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam....
    Ja dzisiaj zrobiłam ciasteczka z kleiku ryżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. co tam cukier, jakie piękne zrobiłaś wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności ! Z takim dodatkiem tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam:D
    http://rozaliafashion.blogspot.com/2013/11/boy-london_18.html
    Ps. Klikniesz w baner SHEINSIDE ??? Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie widziałam tego cukru :) ale po Twoim opisie chyba poszukam się :) do świątecznych wypieków powinien być idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, zjadłabym takiego drożdżowego ślimaczka ;)

    A tego cukru nie widziałam w sklepie - chyba musiałam go jakoś ominąć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciasteczka wyglądają że mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają smacznie :)
    Obserwuję i zapraszam również do mnie, będzie mi miło jeśli zostaniesz na dłużej :)
    czarnamyszka1994.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń