sobota, 24 listopada 2012

Racuchy z jabłkami

Z racji, że mamy sezon jak najbardziej jabłkowy chcę Wam zaproponować tradycyjne racuchy ale z jabłkami. Ja robię je często również z czerwoną porzeczką - moje dziewczyny uwielbiają.

A oto przepis:

  • 1/2 kg mąki przesianej.
  • 50g drożdży tradycyjnych świeżych (pół opakowania)
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru plus cukier waniliowy + odrobinka cynamonu
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • jajko
  • jedno spore jabłko lub dwa mniejsze
Mąkę mieszamy z solą i robimy dołeczek tam kruszymy drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną mleka (tzw. rozczyn) czekamy aż podrośnie.



W czasie czekania obieramy sobie jabłko.
Jak rozczyn podrośnie dodajemy resztę mleka, jajko i cukier waniliowy z cynamonem oraz pokrojone na małe kawałeczki jabłko. 



Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.



Następnie wykładamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Aby nam się łyżka nie kleiła przygotowujemy szklankę z zimną woda i przed każdym zanurzeniem łyżki w cieście maczamy w zimnej wodzie.


Na koniec posypujemy cukrem pudrem.




SMACZNEGO !!!

7 komentarzy:

  1. Pyszności :) Bardzo dobry pomysł z drożdżami, ostatnio je pokochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio przerzuciłam się na suche ale do racuchów muszą być tradycyjne

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:) Nigdy nie robiłam racuchów!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lusia nie żartuj??? U nas to mus moje dziewczyny kochają;
    super na drugie śniadanie albo podwieczorek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama robiła kiedyś, ja nie:P Ale za to robię placuszki z jabłkiem z ciasta naleśnikowego:)

      Usuń
  5. U mnie też wszyscy uwielbiają racuchy, ale z porzeczkami jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog!:)
    Zapraszam do obserwowania:
    http://free-to-be-myself-forever.blogspot.com/
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń