Mnie do tego zainspirowały wczorajsze zdjęcia banglowej koleżanki.
A oto przepis na ciasteczka:
- 300 g mąki przesianej
- 150 g masła miękkiego
- jajko
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Podane składniki należy zagnieść; masło na początku można pociachać razem z mąką nożem wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Jak zagnieciemy ciasto robimy kulę i zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość około 3 mm
i wycinamy wzorki na jakie tylko mamy ochotę albo takie jakie mamy foremki.
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni Celsiusza i pieczemy około 10-12 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie na talerz i czekamy aż ostygną.
Jak troszkę przestygną przekładamy je dżemem, nutellą lub czym kto lubi, mogą być też tylko posypane cukrem pudrem. Ja dziś zrobiłam z dżemem truskawkowym.
Na koniec obsypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
hehe świetne kształty :D apetytu narobiłaś !! :(
OdpowiedzUsuńto do dzieła
OdpowiedzUsuńcisto szybko się robi
a wycinanie to frajda dla dzieciaków
Cieszę się, że przepis się spodobał :) Ja jutro zabieram się za przygotowywanie kolejnej porcji ciastek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńWyślij mi taka jedną porcję, bo póki co nie ma czasu by sama upiec ;P .... biegnę sprzątać caluśki dom ;) :*
hehe
OdpowiedzUsuńal robią się szybciutko a dziewczyny mają wiele radochy przy takim pieczeniu
skarbek ;) no niestety już nic nie ma hehe jeszcze ciepłe znikały
Jaki prosty przepis a zarazem efektowne ciasteczka. Dzisiaj mam nocowanki u córki, więc chyba się skuszę i zrobimy z dziewczynkami :)
OdpowiedzUsuńTak jak dziewczynki lubią to frajda dla nich duża
OdpowiedzUsuńa ja muszę jakieś ozdoby dokupić cukrowe itp. to wtedy można cudeńka niezłe wyczarować